Deze strip mag zonder toestemming gebruikt worden in het kader van de acties tegen Sanoma. Voor ieder ander gebruik is vooraf toestemming nodig. Naamsvermelding (Henk Stolker.nl) is in alle gevallen verplicht.

Bel Henk Stolker voor een drukwerkversie (300 dpi): (076) 561 13 19.

[ To English version ]

[ Naar home www.stolker.nl ]

 

 

 

Wat schrijft de media over bovenstaande strip:

http://home-1.tiscali.nl/~kuifje/archief55.htm
BELEDIGENDE STRIP
Tekenaar Henk Stolker protesteert online tegen de wurgcontracten van Sanoma (uitgever van o.a. Viva en Nieuwe Revu) met freelance illustratoren.

http://www.villamedia.nl/derden/nieuws/nieuwsarchief/2002okt.htm
Freelancejournalist Henk Stolker roept in stripvorm op zijn site op tot een boycot van Sanoma dat volgens hem wurgcontracten hanteert die hem mogelijkheden en inkomsten ontnemen. Bron: dagelinks.nl

http://www.comicbase.nl/
Sanoma sluit wurgcontracten met freelance tekenaars
Freelance illustratoren worden slecht betaald door Sanoma, uitgever van bladen als Viva en Nieuwe Revu. Reden genoeg voor tekenaar Henk Stolker om een beledigende online strip te maken over Sanoma, met daarin termen als 'uitbuiting' en 'Sovjet-staat'.

http://www.lindenburg.nl/Oktober2002.htm
SANOMA WURGT
Freelancer Henk Stolker is de strijd aangegaan met uitgeverij Sanoma. Dat bedrijf hanteert volgens Stolker wurgcontracten, die hem mogelijkheden en inkomsten ontnemen. Hij vergelijkt het Finse bedrijf met de Vikingen die hier in een grijs verleden ook kwamen om te plunderen. Hij roept op tot een boycot van Sanoma, dat enige tijd geleden de VNU-tijdschriften overnam.

http://jjournalisten.blogspot.com/
Boycot Sanoma!!!
Freelancejournalist Henk Stolker roept in stripvorm op zijn site op tot een boycot van Sanoma dat volgens hem wurgcontracten hanteert die hem mogelijkheden en inkomsten ontnemen

http://www.internetjournalistiek.be/cgi/ijportal.cgi
SANOMA PLUIMT FREELANCERS
De Nederlandse freelancer Henk Stolker roept in stripvorm op zijn site op tot een boycot van Sanoma. Volgens Stolker biedt de uitgeverij – van onder meer ook Humo – haar fotografen, tekstschrijvers en illustratoren wurgcontracten aan: tegen een "fooi" moeten ze hun publicatierechten voor 5 jaar afstaan. "Doe je dat niet", schrijft Stolker, "mag je niet meer voor hen werken."

http://search.msn.nl/ zoek op 'Sanoma' en wat zie je als EERSTE resultaat?
'Een prachtig vormgegeven protest van freelancers tegen het Finse uitgeversbedrijf Sanoma.'

http://www.mediaedgecia.nl/080_viewfrom/081_nieuwsoverzicht_detail.asp?id=251
Boycot Sanoma
In Reclameweek nummer 45 staat een klein stukje over de boycot van Sanoma, waartoe illustrator Ben Stolker oproept. Stolker, die overigens Henk heet en niet Ben zoals reclameweek meldt, is het niet eens met de contracten die Sanoma afsluit met freelancers. Hij vindt dat freelancers door de uitgever wurgcontracten in de maag gesplitst krijgen. “Steunt de freelancer, koopt geen Sanoma” luidt de oproep van Stolker. Dit klinkt nogal radicaal maar heel erg serieus lijkt het niet te zijn. Op de site van Stolker waar het artikel naar verwijst, is slechts één enkel stripje te vinden over de boycot.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten is het echter wel met Stolker eens en adviseert dan ook niet akkoord te gaan met het standaard freelance contract. De NVJ meldt dat Sanoma op geen enkele wijze wenst te onderhandelen over de contracten. Het niet tekenen van het freelance contract leidt tot beëindiging van de samenwerking, meldt de NVJ. Ellie Speet zegt namens de sectie freelance van de NVJ en NVF fotojournalisten: “Wij vinden het onaanvaardbaar dat Sanoma niet met beroepsorganisaties wil spreken over de bezwaren tegen het contract. Temeer omdat de uitgever ook niet met individuele freelancers wil onderhandelen, zo is in de praktijk gebleken”.
Geen van de beroepsorganisaties roept op tot de boycot. Wel is iedereen het eens met de ontstemde Stolker.
Of een boycot erg veel zin heeft is overigens de vraag, de verenigingen NVJ, NVF, Burafo, HPA, BNO en Fotografenfederatie hebben tezamen dan wel 10.000 leden maar hoeveel van deze leden de Ariadne, Fancy of Break-Out! lezen is niet bekend.

http://home.planet.nl/~lex-illustrator/docs/index3.htm
Uitgeverij Sanoma (voorheen VNU) heeft bedacht dat zelfstandige tekstschrijvers, fotografen, illustratoren etc. een overeenkomst moeten tekenen, waarbij deze auteurs hun hergebruikrechten voor peanuts(erger nog, schilletjes van peanuts)van de hand doen. Zij die niet tekenen, worden gestraft, krijgen geen opdrachten meer. Één van de getroffenen, een door mij bewonderd collega-illustrator, Henk Stolker, maakte uit de moordkuil die in zijn hart ontstond een stripverhaal. Klik op de link om 'm te bekijken.

 

[ Naar boven ]